Bagi ibu-ibu yang bekerja dan menyusukan anaknya dengan susu ibu sepenuhnya, membuat penyimpanan susu adalah sangat penting agar bekalan susu kepada simanja tidak terputus. Penyimpanan susu sebaik-baiknya dilakukan lebih awal supaya dapat mengumpul stok yang lebih banyak.
Di bawah ini saya kongsikan bersama panduan asas penyimpanan susu ibu yang seharusnya setiap ibu tahu mengenainya.
- Bekas penyimpanan susu hendaklah dibasuh dengan bersih menggunakan sabun, dibilas dengan air didih dan dikeringkan dengan sempurna sebelum digunakan
- Catatkan tarikh perahan pada bekas susu sebelum menyimpannya
- Simpan susu dalam kuantiti mencukupi untuk 1 kali penyusuan untuk 1 bekas, contohnya 2 – 4 oz sahaja setiap bekas
- Jangan penuhkan bekas sehingga ke penutupnya, tinggalkan sedikit ruang untuk membolehkan pengembangan berlaku apabila susu dibekukan
- Susu yang hendak dibekukan sebaiknya hendaklah disimpan di bahagian sejuk terlebih dahulu sebelum dipindahkan ke bahagian beku peti sejuk
- Jangan simpan susu perahan di bahagian pintu peti sejuk kerana suhu di bahagian pintu tidak stabil (kerana kekerapan membuka dan menutup pintu peti sejuk)
- Sebaiknya simpan susu perahan di bahagian paling atas dan paling dalam kerana suhunya lebih stabil dan malar
- Jika menggunakan bekas penyejuk (cooler bag) pastikan ice pack yang digunakan mencukupi, ganti jika perlu dan kurangkan kekerapan membuka bekas penyejuk
Sumber: http://www.momschoice.com.my/blog
tq miza
ReplyDelete